W związku w realizacją projektu edukacyjnego Trzymaj formę - talerz zdrowego żywienia uczniowie klas piątych i szóstych przygotowali plakaty przedstawiające aktualne zasady prawidłowego żywienia przedstawione w formie graficznej jako talerz zdrowego żywienia.

Celem projektu było uświadomienie dzieciom zakresu grup produktów żywnościowych, które powinny się znaleźć w codziennej, prawidłowo zbilansowanej diecie. Według nowych zaleceń połowę naszych posiłków w ciągu dnia powinny stanowić warzywa  i owoce. 25% dziennego pożywienia powinny stanowić źródła węglowodanów i 25% źródła białka. Należy pamiętać również o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości wody i o aktywności fizycznej.
Działania podejmowane podczas realizacji programu wpłynęły na zwiększenie świadomości uczestników dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.
Prace uczniów zostały zaprezentowane społeczności szkolnej w formie wystawy na drzwiach sal lekcyjnych. Do przygotowania plakatów włączyli się też młodsi uczniowie z klas 4a, 4b i 4c.